Rolstoeldansen
Duo dansen
Twee rolstoeldansers vormen samen een paar. In principe zijn beide partners gehandicapt, maar het is ook toegestaan als valide partner in een rolstoel plaats te nemen.
Bij het duo dansen wordt de nadruk meer op de maat gelegd, bij het combi dansen dans je meer op de tellen.
Belangrijk bij het duo dansen, is het om de karakter van een dans te laten zien. Dus bij een Tango dans je én kijk je 'strak', bij de Samba 'swing' je lekker mee.
Combi dansen
Bij Combi Dansen bestaat een paar uit een staande (valide) partner en een rolstoelpartner. De staande partner leert de passen, zoals men die ook op de dansschool leert. De rolstoelpartner kan ook alle figuren mee doen, behalve opzij dansen. Dat is dan ook de enige aanpassing die men gemaakt heeft bij het rolstoeldansen.
In principe maakt men bij het rolstoeldansen gebruik van de armen. Een goede armspanning en rompbalans zijn hierbij erg belangrijk. Natuurlijk is niet iedereen hiertoe in staat. Immers zitten er ook mensen in een elektrische rolstoel of heeft men een slechte armspanning of rompbalans. Hiervoor zijn verschillende aanpassingen, zoals u hieronder kunt lezen. bij het hoofdstuk: Aanpassingen.
Ook kunnen de dansen zo aangepast worden dat men wat sneller of langzamer draait of bijvoorbeeld een kant helemaal niet op draait. Zo kan het rolstoeldansen voor iedereen geschikt gemaakt worden. Waar de instructeur wel op let, is of het karakter van een dans behouden blijft. We willen wel kunnen zien of je een Rumba danst of een Tango !